Delikatny w smaku,
orzeźwiający. Z powodzeniem można podać jako popołudniowy deser. Tym, którzy
bez czekolady nie wyobrażają sobie życia, proponuję wmieszać do gotowego musu
pokruszoną białą czekoladę ;), tym którzy wolą lżejsze formy polecam ten przepis.
Składniki (3 porcje)
2 duże cytryny
1 limonka
2 białka
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
0,5 l mleka 0,5%
Cytryny sparzyć, z jednej
zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem oraz
cukrem wanilinowym i podgrzać w garnku, co ciepłego wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie
wymieszać, żeby nie powstawały grudki. Trzymając na gazie dolewać po trochu
mleko, cały czas mieszając. Po dodaniu całego mleka, cały czas mieszając
trzymać na gazie aż do zgęstnienia masy, może to potrwać ok. 3-5 minut.
Zestawić z gazu.
W osobnym naczyniu białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wlać sok z limonki. Ubitą pianę
delikatnie połączyć z masą cytrynową – nie mieszać zbyt długo, żeby całość nie
opadła – gotowe przełożyć do pucharków i odstawić do wystygnięcia. Zimny,
posypać skórką z cytryny i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego.
Idealnie letni, cudownie orzeźwiający deser :)
OdpowiedzUsuń