Lekki mus cytrynowy

lekki deser


Delikatny w smaku, orzeźwiający. Z powodzeniem można podać jako popołudniowy deser. Tym, którzy bez czekolady nie wyobrażają sobie życia, proponuję wmieszać do gotowego musu pokruszoną białą czekoladę ;), tym którzy wolą lżejsze formy polecam ten przepis.









Składniki (3 porcje)

2 duże cytryny
1 limonka
2 białka
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
0,5 l mleka 0,5%

Cytryny sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym i podgrzać w garnku, co ciepłego wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać, żeby nie powstawały grudki. Trzymając na gazie dolewać po trochu mleko, cały czas mieszając. Po dodaniu całego mleka, cały czas mieszając trzymać na gazie aż do zgęstnienia masy, może to potrwać ok. 3-5 minut. Zestawić z gazu.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wlać sok z limonki. Ubitą pianę delikatnie połączyć z masą cytrynową – nie mieszać zbyt długo, żeby całość nie opadła – gotowe przełożyć do pucharków i odstawić do wystygnięcia. Zimny, posypać skórką z cytryny i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego.  
 

Komentarze

Prześlij komentarz