"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Bruschetta x3



Przystawka doskonała. Szybka w przygotowaniu i bardzo efektowna. Dzięki zastosowanej różnorodności, nie znudzi nawet najbardziej wybrednych kulinarnych smakoszy. Podstawa do przypieczona na chrupiąco bułeczka lub kromki chleba.  Ilości w tym przepisie podaję na ok. 6 osób – każdy z gości powinien dostać po 1 rodzaju.  
Większość komponentów można przygotować dzień lub  kilka godzin przed przyjściem gości, po przyjściu po prostu je ponakładać.



1 rodzaj – brsuchetta z pomidorami i krewetką
Na każdą kromkę: 1 krewetka tygrysia usmażona na maśle na złoty kolor 1 mały pomidor, pozbawiony gniazd nasiennych i poszatkowany, 1 ząbek czosnku poszatkowany, 3 listki świeżej bazylii posiekane, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz.

2 rodzaj – bruschetta z łososiem i ricottą
Na każdą kromkę: 2 łyżki serka ricotta wymieszanego z 1/3 łyżeczki chrzanu wasabi oraz plasterek wędzonego łososia i ½ plasterka limonki

3 rodzaj – bruschetta z chutneyem ze śliwek i kozim serem
Chutney miałam gotowy w słoiczku, przygotowany wcześniej, przy jego przygotowywaniu inspirowałam się tym przepisem , + plaster roladki z koziego sera


Rodzaj 3 jest moim ulubionym – połączenie smaków jest niesamowite, gwarantuję, że zachwyci także Waszych gości.


 

1 komentarz: