Najszybszy sposób na
efektowną dekorację na deserze? Karmel. Trudno go zepsuć a efekt jest zawsze
niepowtarzalny. Polubiłam w ten sposób dekorować desery. Przygotowuję tuż
przed przyjściem gości, do czasu podania deseru, będzie już idealny do użycia.
Składniki:
1 szklanka cukru
2 łyżki soku z cytryny
20 centymetrowy pasek
pergaminu
Cukier i sok z cytryny
umieszczamy w garnku z grubym dnem, stawiamy na gaz i od czasu do czasu mieszając
gotujemy aż cukier się rozpuści i nabierze mocno złotego koloru. Zestawić z
gazu, odczekać ok 1 minuty, aż zacznie lekko stygnąć i za pomocą łyżki wylewać
na pergamin, tworząc fantazyjne
esy-floresy. Zostawić w suchym i chłodnym miejscu (nie lodówka!!!!) do
zastygnięcia na co najmniej 30 minut. Gotowymi kawałkami przystroić deser tuż
przed podaniem.
Taki karmel to śliczna ozdoba deseru :)
OdpowiedzUsuńProsto, a jak pięknie :)
OdpowiedzUsuń