Po lekturze wpisu Agnieszki Perepeczko , pojechałam do Polesia na pierogi z karpiem :). Nie zawiodłam się. Pierogi są rewelacyjne, a smak
trudny do wyobrażenia. Po prostu trzeba ich spróbować. Rzeczywiście Polesie
może być z nich dumne. Postanowiłam odtworzyć je w domu. Wyszły bardzo smaczne.
Niestety za moim oknem nie ma widoku na las i jezioro ale jeśli chodzi o smak
pierogów – myślę, że uchwyciłam to co najważniejsze.
Składniki na ok. 30 sporych
pierogów
Na ciasto:
2 szklanki mąki + dodatkowa
po podsypywania ciasta podczas wałkowania
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki letniej wody
1 duże jajko
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
500 g filetów z karpia (bez
skóry)
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
1 cebula
1 łyżka masła
3 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszki
1 bułka kajzerka namoczona w
mleku i odciśnięta
Sól, mielony biały pieprz
Dodatek:
300 g świeżych grzybów (mogą
być mrożone)
2 łyżki masła
Sól, świeżo mielony pieprz
Mięso z karpia zmielić w
maszynce, dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną natką, posiekany czosnek
oraz przesmażoną na maśle posiekaną cebulę. Dosypać ½ łyżeczki soli oraz 1/3
łyżeczki pieprzu białego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić.
Zagnieść ciasto pierogowe.
Następnie kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykraiwać
okręgi, lub jeśli wygodniej pokroić ciasto na równej wielkości kwadraty. Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i
rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem.
W dużym garnku zagotować wodę
z dodatkiem soli, wrzucać pierogi i gotować ok.10 minut.
Na patelni rozgrzać masło, na
mocno rozgrzane wrzucić grzyby, smażyć na złoty kolor. Pod koniec doprawić solą
i grubo mielonym pieprzem.
Pierogi podawać z usmażonymi
grzybami, lekko okraszone masełkiem i posypane grubo mielonym pieprzem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz