"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pierogi z karpiem

dania regilonalne - pierogi


Po lekturze wpisu Agnieszki Perepeczko , pojechałam do Polesia na pierogi z karpiem :). Nie zawiodłam się. Pierogi są rewelacyjne, a smak trudny do wyobrażenia. Po prostu trzeba ich spróbować. Rzeczywiście Polesie może być z nich dumne. Postanowiłam odtworzyć je w domu. Wyszły bardzo smaczne. Niestety za moim oknem nie ma widoku na las i jezioro ale jeśli chodzi o smak pierogów – myślę, że uchwyciłam to co najważniejsze. 







Składniki na ok. 30 sporych pierogów

Na ciasto:
2 szklanki mąki + dodatkowa po podsypywania ciasta podczas wałkowania
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki letniej wody
1 duże jajko
½ łyżeczki soli

Nadzienie:
500 g filetów z karpia (bez skóry)
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
1 cebula
1 łyżka masła
3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
Sól, mielony biały pieprz

Dodatek:
300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone)
2 łyżki masła
Sól, świeżo mielony pieprz

Mięso z karpia zmielić w maszynce, dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną natką, posiekany czosnek oraz przesmażoną na maśle posiekaną cebulę. Dosypać ½ łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu białego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić.

Zagnieść ciasto pierogowe. Następnie kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykraiwać okręgi, lub jeśli wygodniej pokroić ciasto na równej wielkości kwadraty.  Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać pierogi i gotować ok.10 minut.

Na patelni rozgrzać masło, na mocno rozgrzane wrzucić grzyby, smażyć na złoty kolor. Pod koniec doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.

Pierogi podawać z usmażonymi grzybami, lekko okraszone masełkiem i posypane grubo mielonym pieprzem. Smacznego.

 

1 komentarz: