Sałatka z pieczonych papryk



Pieczone papryki często goszczą w mojej kuchni. Lubię dodawać je w tej formie do sosów, zup ale także jako samodzielne danie, np. na przystawkę. W tym przepisie nie podaje ilości – to łatwo oszacować samemu, na jedną osobę nie powinno przypadać więcej niż 1,5 papryki. 








Składniki:

Kolorowe papryki: żółta, zielona, czerwona, pomarańczowa
Czosnek,
Natka pietruszki,
Miodowy sos winegret (proporcje: 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)

Z podanych składników przygotować sos, odstawić aby smaki dokładnie się połączyły.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, przeciąć na połówki ułożyć na blaszce skórką do góry. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, opcja grill, aż skórka zbrązowieje a miąższ zrobi się miękki.
Po ostygnięciu zdjąć skórkę, miąższ pokroić w paseczki, porozkładać na talerzach, posypać drobno posiekanym czosnkiem oraz natką pietruszki. Przed podaniem skropić sosem winegret. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz