Torcik panna cotta

deser mleczny


Panna Cotta, to bardzo smaczny, włoski deser mleczny. Alternatywa, dla tych, którzy nie lubią serników na zimno i kolejny pomysł na  deser dla ich miłośników. Klasycznie, podaje się do w pucharkach, ja swój przerobiłam na lekki torcik. Słodki smak proponuję przełamać kwaskowym owocem, tutaj użyłam ziarenek granatu, ale świetnie sprawdza się także sos z malin.










Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm :

500 ml mleka
500 ml słodkiej śmietanki 30%
6 łyżek cukru
6 łyżeczek żelatyny
1 cukier wanilinowy
2 łyżki esencji waniliowej

250 g ciastek typu digestive
150 g masła
3 łyżki kakao
1 owoc granatu
Mały kawałek czekolady

Tortownicę posmarować cieniutką warstwą masła, szczególnie boki.
Ciastka rozdrobnić na miazgę, np. w blenderze, dodać kakao oraz roztopione masło. Dokładnie połączyć wszystkie składniki i gotową masą wyłożyć dno tortownicy, wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody. Mleko, śmietankę, cukier i ekstrakt waniliowy wlać do garnka i podgrzewać, mieszając aby cukier się dokładnie rozpuścił. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć, szklankę z napęczniałą żelatyną wstawić do bardzo ciepłej kąpieli wodnej i mieszać aż żelatyna się rozpuści, następnie przelać ją do mleka ze śmietanką i dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.  Odstawić do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, można wstawić do zimnej kąpieli wodnej, przyspieszy to proces tężenia. Jak masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie już tężeć wlać ją do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem z ciastek. Całość wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem ozdobić ziarenkami granatu oraz wiórkami czekolady. Smacznego.

  




Komentarze

Prześlij komentarz