"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa krem z dyni z serem pleśniowym



Dynia, daje w kuchni niesamowite możliwości. Stanowi doskonałą bazę dla tworzenia kolejnych smaków, samą zupę można przygotować na kilka rodzajów. Z mlekiem kokosowym będzie niesamowicie łagodna i aksamitna, z owocami morza lub grzybami stanowi jedynie tło dla tych składników a z serem pleśniowym i papryczką chili nabiera niesamowitej ostrości i można powiedzieć pokazuje charakter. 




Składniki na 4-5 porcji:
1 mała dynia
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
200 -300 ml bulionu
2 łyżki oliwy
100 g sera pleśniowego, takiego z przerośniętą pleśnią typu Lazur
4 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
Sól, świeżo mielony pieprz

Dynię pokroić w półksiężyce, ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać papryczkę chili oraz nie obrane z łupinek ząbki czosnku. Całość skropić oliwą, przykryć folią aluminiową w zapiekać w piekarniku ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika, odciąć miąższ z kawałków dyni, pokroić go w kosteczkę i wrzucić do garnka. Czosnek wycisnąć z łupinek i wraz z miąższem z papryczki chili dodać do dyni. Zetrzeć na tarce, wprost do garnka korzeń imbiru. Całość zblendować i dodawać bulion do uzyskania zadowalającej konsystencji zupy-krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym w kawałki serem pleśniowym oraz uprażonymi pestkami dyni. Smacznego.
 

1 komentarz: