Dynia, daje w kuchni
niesamowite możliwości. Stanowi doskonałą bazę dla tworzenia kolejnych smaków,
samą zupę można przygotować na kilka rodzajów. Z mlekiem kokosowym będzie niesamowicie
łagodna i aksamitna, z owocami morza lub grzybami stanowi jedynie tło dla tych
składników a z serem pleśniowym i papryczką chili nabiera niesamowitej ostrości
i można powiedzieć pokazuje charakter.
Składniki na 4-5 porcji:
1 mała dynia
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
200 -300 ml bulionu
2 łyżki oliwy
100 g sera pleśniowego,
takiego z przerośniętą pleśnią typu Lazur
4 łyżki pestek dyni,
uprażonych na suchej patelni
Sól, świeżo mielony pieprz
Dynię pokroić w półksiężyce,
ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać papryczkę chili oraz nie obrane z łupinek
ząbki czosnku. Całość skropić oliwą, przykryć folią aluminiową w zapiekać w piekarniku
ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika, odciąć miąższ z
kawałków dyni, pokroić go w kosteczkę i wrzucić do garnka. Czosnek wycisnąć z
łupinek i wraz z miąższem z papryczki chili dodać do dyni. Zetrzeć na tarce,
wprost do garnka korzeń imbiru. Całość zblendować i dodawać bulion do uzyskania
zadowalającej konsystencji zupy-krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pokrojonym w kawałki serem pleśniowym oraz uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń