Camembert na ciepło jest
pyszny. W połączeniu z żurawiną oraz rukolą z cytrusowym dressingiem to cała
gama wspaniałych smaków. Można go podawać w ten sposób jako przystawkę , ale
równie dobrze może stanowić samodzielne
śniadanie. Dla osób na diecie bez pieczywa, dla reszty, podany z ciepłą
bułeczką.
Składniki na 2 porcje
1 krążek sera camembert
4 łyżeczki konfitury z
żurawiny
2 garście rukoli
4 łyżeczki dressingu z
cytrusami
Dressing
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soki z cytryny
1 łyżka pełnoziarnistej
musztardy
3 łyżki wysokiej jakości
oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny
Dressing można przygotować
wcześniej i nawet kilka dni trzymać w lodówce w słoiczku.
Ser kroimy na pół, tak aby
uzyskać 2 krążki. Na miękki środek nakładamy po 2 łyżeczki żurawiny, zawijamy w
folię aluminiową, zostawiając nieco miejsca w środku, tak żeby folia nie
dotykała do żurawiny oraz miękkiego środka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 10 minut. Po 5 minutach można dołożyć także zawinięte w folię
bułeczki.
Rukolę rozkładamy na talerze, polewamy dressingiem i delikatnie układamy
wyjęty z piekarnika ser. Podawać natychmiast. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz