"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Camembert z żurawiną na rukoli

Camembert z żurawiną


Camembert na ciepło jest pyszny. W połączeniu z żurawiną oraz rukolą z cytrusowym dressingiem to cała gama wspaniałych smaków. Można go podawać w ten sposób jako przystawkę , ale równie dobrze  może stanowić samodzielne śniadanie. Dla osób na diecie bez pieczywa, dla reszty, podany z ciepłą bułeczką.











Składniki na 2 porcje

1 krążek sera camembert
4 łyżeczki konfitury z żurawiny
2 garście rukoli
4 łyżeczki dressingu z cytrusami

Dressing
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soki z cytryny
1 łyżka pełnoziarnistej musztardy
3 łyżki wysokiej jakości oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny

Dressing można przygotować wcześniej i nawet kilka dni trzymać w lodówce w słoiczku.

Ser kroimy na pół, tak aby uzyskać 2 krążki. Na miękki środek nakładamy po 2 łyżeczki żurawiny, zawijamy w folię aluminiową, zostawiając nieco miejsca w środku, tak żeby folia nie dotykała do żurawiny oraz miękkiego środka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po 5 minutach można dołożyć także zawinięte w folię bułeczki.
Rukolę rozkładamy na  talerze, polewamy dressingiem i delikatnie układamy wyjęty z piekarnika ser. Podawać natychmiast. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz