"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Czekoladowe babeczki



Na zakończenie roku, coś czekoladowego! Bo jakże mogło by być inaczej! Proponuję babeczki przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, natomiast nadzienie przygotować na 2-3 godziny przed serwowaniem. Gotowe z lodówki wyjąć ok. 20 minut przed podaniem, tak aby czekolada nabrała temperatury pokojowej, jest wtedy o niebo smaczniejsza.










Składniki na 4 babeczki:

12 kostek gorzkiej czekolady, 3 kostki  na 1 silikonową foremkę o średnicy 5 cm
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g serka ricotty
100 g serka mascaropne1 owoc granatu

Do naczynia z gorącą wodą wstawić silikonowe foremki. Do każdej włożyć pokruszone 3 kosteczki gorzkiej czekolady. Jak czekolada się rozpuści, wyjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić i jak zacznie gęstnieć, rozprowadzić ją po ściankach foremki. Wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin do całkowitego stężenia czekolady.

Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gęsty kogel-mogel, dodawać po łyżeczce oba serki miksować aż całość będzie miała konsystencję puszystego kremu. Wyjąć z lodówki foremki, bardzo delikatnie zdjąć silikonowe foremki, czekoladowe babeczki napełnić puszystym kremem i posypać owocami granatu. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku !
 

3 komentarze:

  1. pyszności, chyba sobie kupię takie foremki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle eleganckie, robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robią wrażenie, szczególnie na dzieciakach :) - przetestowane :)

      Usuń