Grzybowa zupa krem

zupa krem z grzybów


Intensywna w smaku, pełna aromatu leśnych grzybów. Przygotowuję ją najczęściej zimą, wyjmując paczuszkę grzybów z zamrażalnika. Mam taką metodę, iż mrożąc, osobno pakuję same nóżki, osobno piękne malutkie kapelusze. Mimo, że do świąt jeszcze chwilka, atmosfera już robi się taka jak w święta :)











Składniki (4 porcje)

500 gram mrożonych grzybów, mogą być same nóżki
200 gram mrożonych grzybów – same kapelusze
0,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 cebula
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
2 łyżki grubo pokrojonego szczypioru
Kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Sól, pieprz do smaku

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, smażymy aż zrobią się szkliste. Dorzucamy nóżki grzybów, smażymy kilka minut a następnie  zalewamy bulionem. Ziemniaka obieramy, kroimy w kosteczkę dorzucamy do gotujących się grzybów. Dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy listek laurowy oraz jeśli się uda ziele angielskie oraz jałowiec, zupę blendujemy na krem. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, smażymy na nim kapelusze grzybów przez ok. 15 minut, często mieszając. Usmażone kapelusze dodajemy do zupy, całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane szczypiorem oraz dla smakoszy na talerz dodajemy kleks z kwaśniej śmietany. Podawać z chrupiąca bułeczką. Smacznego.

 

Komentarze

Prześlij komentarz