Jagnięcina z pieczonymi ziemniakami

jagnięcina


Niezawodny Gino D’Acampo po raz kolejny swoim daniem przypomniał mi minione wakacje, a szczególnie smaki, które wtedy odkryłam – jagnięcina. Przepis na pieczoną jagnięcinę podaję za mistrzem z książki „Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej” . Potrawa, którą można przygotować wcześniej, podobno na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Niestety nie dane mi było tego sprawdzić… wszystko zostało zjedzone od razu...







Składniki (4 porcje)

jagnięcina1 kg jagnięcej łopatki i mostka, pociętych na kawałki
1 kg ziemniaków umytych, pokrojonych w ósemki
8 ząbków czosnku w łupinkach
1 czubata łyżeczka oregano
2 czubate łyżeczki majeranku
2 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe
3 łyżki oliwy
2 cytryny – wyciśnięty sok
Sól, świeżo mielony czarny pieprz



 Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Mięso, ziemniaki oraz przyprawy ułożyć w dużym żaroodpornym naczyniu, tak aby poprzekładać kawałki mięsa ziemniakami. Zalewamy oliwą, sokiem z cytryny oraz 100 ml zimnej wody. Doprawiamy dużą ilością soli oraz pieprzu. Przykrywamy szczelnie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na co najmniej 2 godziny – aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po 1,5 godzinie sprawdzić czy do naczynie nie trzeba dolać jeszcze trochę wody. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę i odstawić na 10 minut. Podawać z ryżem lub bukietem sałat. Smacznego.
 

Komentarze

  1. Fajny przepis ,ale nie rozumiem po co ryz jak sa ziemniaki w miesie ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz