"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Stek z tuńczyka na pomarańczowej sałacie

Stek z tuńczyka


Uwielbiam czytać książki kucharskie. Oczywiście odradzam lekturę z pustym żołądkiem, za dużo rzeczy wtedy chce się zrobić. Z przepisów czerpię inspirację, analizuję jakie smaki i przyprawy zostały połączone w konkretnym przepisie i zastanawiam się jaki będzie efekt końcowy. Moimi kulinarnymi guru są Marco Pierre White, Gordon Ramsay, Gino D’Acampo, oraz obie panie Gessler. Czasami przygotowuję jakiś przepis krok po kroku, odtwarzając to co wykreowali mistrzowie – częściej jednak, po przeczytaniu kilku przepisów, komponuję w głowie mój własny, zainspirowany mistrzami. Inspirację na tą sałatę, szczególnie na dressing znalazłam u Gordona Ramsay’a w książce „Zdrowa kuchnia”


Składniki na 2 porcje

2 steki z tuńczyka po ok. 150 g każdy   
2 łyżki oliwy z oliwek
1 dojrzałe awokado
2 pomarańcze (z czego 1 połówki sok)
4 garście różnych sałat (po 2 na porcję)
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska, pieprz kolorowy

Dressing
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soki z cytryny
1 łyżka pełnoziarnistej musztardy
3 łyżki wysokiej jakości oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny

Przygotować dressing mieszając dokładnie wszystkie składniki, odstawić aby wszystko dokładnie się połączyło.

Rozgrzać olej na patelni, tuńczyka posolić i posypać pieprzem, smażyć po 2 minuty z każdej strony następnie przełożyć na płaski talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut.  
W tym czasie na 2 talerzach rozłożyć sałaty, awokado obrać, pokroić w paski i poukładać na sałacie, skropić sokiem z cytryny, pomarańcze wyfiletować rozłożyć obok awokado.
Na wierzch ułożyć stek z tuńczyka, całość polać dressingiem i posypać kolorowym pieprzem. Smacznego.

 

1 komentarz: