Uwielbiam czytać książki
kucharskie. Oczywiście odradzam lekturę z pustym żołądkiem, za dużo rzeczy
wtedy chce się zrobić. Z przepisów czerpię inspirację, analizuję jakie smaki i
przyprawy zostały połączone w konkretnym przepisie i zastanawiam się jaki
będzie efekt końcowy. Moimi kulinarnymi guru są Marco Pierre White, Gordon
Ramsay, Gino D’Acampo, oraz obie panie Gessler. Czasami przygotowuję jakiś
przepis krok po kroku, odtwarzając to co wykreowali mistrzowie – częściej
jednak, po przeczytaniu kilku przepisów, komponuję w głowie mój własny, zainspirowany
mistrzami. Inspirację na tą sałatę, szczególnie na dressing znalazłam u Gordona
Ramsay’a w książce „Zdrowa kuchnia”
Składniki na 2 porcje
2 steki z tuńczyka po ok. 150
g każdy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 dojrzałe awokado
2 pomarańcze (z czego 1
połówki sok)
4 garście różnych sałat (po 2
na porcję)
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska, pieprz kolorowy
Dressing
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soki z cytryny
1 łyżka pełnoziarnistej
musztardy
3 łyżki wysokiej jakości
oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny
Przygotować dressing
mieszając dokładnie wszystkie składniki, odstawić aby wszystko dokładnie się
połączyło.
Rozgrzać olej na patelni, tuńczyka
posolić i posypać pieprzem, smażyć po 2 minuty z każdej strony następnie
przełożyć na płaski talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka
minut.
W tym czasie na 2 talerzach
rozłożyć sałaty, awokado obrać, pokroić w paski i poukładać na sałacie, skropić
sokiem z cytryny, pomarańcze wyfiletować rozłożyć obok awokado.
Na wierzch ułożyć stek z
tuńczyka, całość polać dressingiem i posypać kolorowym pieprzem. Smacznego.
świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń