"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ciasto czekoladowe

ciasto bez mąki


Po raz pierwszy skusiłam się na całkowite wyeliminowanie z tego ciasta mąki na rzecz mielonych migdałów i orzechów. Mi ciasto smakowało bardzo, mąż nazwał go „słodkim razowcem” – ot wdzięczność ;)










Składniki ciasto (mała tortownica)

2 gorzkie czekolady
1 kostka masła
3 jajka
150 gram cukru
100 gram mielonych migdałów
200 gram mielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
100 g czekoladowych groszków

Składniki sos malinowy:

1 opakowanie mrożonych malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Mikserem ubić jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać orzechy, migdały oraz proszek do pieczenia i roztopioną masę czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszać. Wmieszać w ciasto czekoladowe groszki.
Wlać do foremki wysmarowanej masłem (mała tortownica) i wsadzić do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra/ dół) piec ok. 30-40 minut. Wierzch ma być suchy i chrupiący, środek lekko wilgotny. Można podać gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika z łyżką jogurtu greckiego lub przygotować sos malinowy i polać ciasto.
Maliny rozmrozić, przetrzeć przez sitko, doprawić według uznania cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Smacznego.

 

3 komentarze:

  1. takie słodkie razowce to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na czekoladowe ciacho z malinami - ummmm ale to musi być pyszne :) Muszę kiedyś tak zrobić :)

    OdpowiedzUsuń