"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Czekoladowe risotto

risotto na słodko


Stary Rok pożegnałam czekoladą więc i Nowy czekoladą powinnam powitać. A więc proszę – czekoladowe, przepyszne śniadanie. Tak właśnie zaczynam dzisiejszy dzień i symbolicznie cały rok (wczorajszy dzień się nie liczy :) )













Składniki 1 porcja:

250 ml chudego mleka
2 łyżeczki kakao
1 łyżka brązowego cukru
1/3 szklanki ryżu arborio
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka esencji migdałowej

Mleko, kakao, cukier wymieszać podgrzać, wsypać ryż, szybko doprowadzić do wrzenia i mocno zmniejszyć ogień, gotować często mieszając ok. 20 min, aż ryż wchłonie mleko i ziarenka będą aldente. W razie konieczności dolać trochę mleka, pod koniec dodać esencję migdałową.
Płatki uprażyć na suchej patelni, posypać gotowe risotto, od razu podawać.Smacznego.
 

3 komentarze:

  1. Pyszna propozycja ! Muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie to skarb! Uwielbiam ryż na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne śniadanie na rozpoczęcie nowego roku! :)

    OdpowiedzUsuń