Stary Rok pożegnałam
czekoladą więc i Nowy czekoladą powinnam powitać. A więc proszę – czekoladowe,
przepyszne śniadanie. Tak właśnie zaczynam dzisiejszy dzień i symbolicznie cały
rok (wczorajszy dzień się nie liczy :) )
Składniki 1 porcja:
250 ml chudego mleka
2 łyżeczki kakao
1 łyżka brązowego cukru
1/3 szklanki ryżu arborio
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka esencji migdałowej
Mleko, kakao, cukier
wymieszać podgrzać, wsypać ryż, szybko doprowadzić do wrzenia i mocno
zmniejszyć ogień, gotować często mieszając ok. 20 min, aż ryż wchłonie mleko i
ziarenka będą aldente. W razie konieczności dolać trochę mleka, pod koniec
dodać esencję migdałową.
Płatki uprażyć na suchej
patelni, posypać gotowe risotto, od razu podawać.Smacznego.
Pyszna propozycja ! Muszę przetestować :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to skarb! Uwielbiam ryż na słodko :)
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanie na rozpoczęcie nowego roku! :)
OdpowiedzUsuń