Kurczak pieczony w szampanie

kurczak z szampanem


Francuzki nie tyją – to teza i jednocześnie tytuł książki autorstwa Mireille Guiliano, która ostatnio wpadła mi w ręce. Postanowiłam sprawdzić, dlaczego :). Autorka opisuje w książce, w lekki i przyjemny sposób proste i skuteczne sposoby na codzienną dietę, sposób bycia i życia. To co najbardziej mi się spodobało, to próba przekonania czytelników do tego, aby celebrować życie. Sprawiać sobie proste przyjemności, nie tylko raz na jakiś czas, ale cały czas. I tak naprawdę nie chodzi o nic innego jak o zmianę …. swojego nastawienia do życia. Najważniejsze jest to co mamy w głowie i jak odbieramy każdą sytuację. Z radością stwierdziłam, że wiele z przykładów, które podaje autorka, stosuję niejako bezwiednie każdego dnia. Też potrafię sobie „dogadzać” choćby dobrym śniadaniem czy innym posiłkiem…. a dobre jedzenie to połowa sukcesu aby zawsze być optymistą, wierzcie mi :) . I w życiu i diecie nie chodzi tylko o ilość, chodzi przede wszystkim o jakość - to jest tajemnica sukcesu.
Kto chce spróbować, polecam jeden z przepisów znaleziony w książce (jest ich tam całkiem sporo) – kurczak pieczony w szampanie. Oczywiście ideałem byłoby kupić prawdziwego szampana, ale nie przesadzajmy, dobre wino musujące też świetnie udźwignie to danie – ważne żeby było mocno wytrawne ! Przepis trochę zmodyfikowałam po swojemu, jeśli jesteście ciekawi oryginału, odsyłam do książki :). 


Składniki (4 porcje):

4 duże udka kurczaka
6 małych szalotek
200 gram pieczarek
1 łyżka masła
1 szklanka szampana lub wytrawnego wina musującego
Sól, świeżo mielony pieprz, tymianek

Udka umyć, osuszyć, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem, naciąć w każdym od spodu otwór przy kości, do którego włożyć przekrojoną na połówki szalotkę.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, pozostałe szalotki przekroić na pół i razem z pieczarkami ułożyć w naczyniu, w którym będziemy zapiekać kurczaka.
Masło rozgrzać na patelni obsmażyć udka z obu stron, aż skórka się przyrumieni, zalać ½ szklanki szampana, poczekać 2-3 minuty aż lekko odparuje i przełożyć mięso wraz z sosem do naczynia do zapiekania, w którym są już pieczarki. Dodać pozostałe ½ szklanki szampana oraz tymianek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 40 minut. 2 razy w ciągu pieczenia polać mięso sosem, który się wytworzy. Podawać z brązowym ryżem. Resztę szampana rozlać do kieliszków i delektować się nim podczas jedzenia. Smacznego.  
 

Komentarze

  1. w winie próbowałam ale w szampanie, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry wstęp do celebracji przygotowania posiłku. Zastanawia mnie jakie wino musujące a odpowiedź sama się nasunęła. Wino powinno być lekkie i mocno wytrawne, więc prosecco pasuje a dla koneserów franciacorta, najlepsze Włoskie wino musujące. Konieczna degustacja kieliszka wina przed myciem pieczarek a następny w trakcie pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz