Sałatka, która może być dodatkiem do dosyć ciężkiego dania obiadowego. Jej limonkowo-miętowy posmak świetnie balansuje np. ciężkie śmietanowe sosy. Może być także samodzielnym daniem na kolację, np. z dodatkiem chrupiącej, ciepłej bułeczki.
Składniki (2 porcje):
100 g świeżego szpinaku (małe
listki)
¼ główki sałaty lodowej
1 dojrzałe awokado
2 łyżki kaparów
1 ogórek zielony (długi)
2 łodygi selera naciowego
1 limonka – wyciśnięty sok
3-4 gałązki mięty – same listki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz
Szpinak umyć osuszyć, sałatę
porwać na małe kawałki. Awokado obrać, pokroić w większą kostkę, skropić sokiem
z limonki. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, odkroić część z
nasionami, sam miąższ pokroić w kostkę, łodygi selera naciowego pokroić w
kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić solą oraz świeżo
mielonym pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę żeby wszystkie smaki
dobrze się połączyły. Przed podaniem skropić dobrą oliwą z oliwek. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz