"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Orzeźwiająca sałatka z awokado

lekka sałata

Sałatka, która może być dodatkiem do dosyć ciężkiego dania obiadowego. Jej limonkowo-miętowy posmak świetnie balansuje np. ciężkie śmietanowe sosy. Może być także samodzielnym daniem na kolację, np. z dodatkiem chrupiącej, ciepłej bułeczki.













Składniki (2 porcje):

100 g świeżego szpinaku (małe listki)
¼ główki sałaty lodowej
1 dojrzałe awokado
2 łyżki kaparów
1 ogórek zielony (długi)
2 łodygi selera naciowego
1 limonka – wyciśnięty sok
3-4 gałązki mięty – same listki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz

Szpinak umyć osuszyć, sałatę porwać na małe kawałki. Awokado obrać, pokroić w większą kostkę, skropić sokiem z limonki. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, odkroić część z nasionami, sam miąższ pokroić w kostkę, łodygi selera naciowego pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem skropić dobrą oliwą z oliwek. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz