Pancakes jogurtowe z cynamonem

Magda Gessler przepis pancakes


Wariacje na temat pancakes, racuchów i innych wszelkich odmian placków uwielbiam. Jak tylko przeczytam albo usłyszę o jakiejś metodzie ich robienia, której jeszcze nie znam, natychmiast robię. Tak było z tymi plackami. W jednym z odcinków Kuchennych rewolucji, była mowa o pancakes, na które ciasto stoi w lodówce całą noc… czyli śniadanie, które planuje się już dzień wcześniej. No cóż, pancakes uwielbiam, nowe metody lubię testować a planowanie to moja specjalność :), więc do dzieła :). Placki wyszły bardzo dobre, może trochę bardziej miękkie i bardziej puszyste niż te, które robiłam do tej pory, więc polecam.  




Składniki na 6 sztuk:

Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
3 łyżki oleju
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Do wykończenia przed podaniem: cukier puder, cynamon, syrop klonowy

Wieczorem, w misce, wymieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto (nie mikserem ), przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano, rozgrzać patelnię, nakładać masę (ok. 2-3 łyżki na jeden placek), smażyć aż pojawią się bąbelki i następnie przełożyć na drugą stronę. Gotowe posypać mieszanką cynamonu i cukru pudru oraz polać syropem klonowym. Smacznego.

Komentarze

  1. w składnikach chodzi o 1/2 opakowania sody oczyszczonej? gramatury opakowań bywają różne, więc pytam żeby nie zepsuć:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz