"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Domowe zapiekanki

domowe zapiekanki


Prostota zawsze wygrywa :) . Mój małżonek, miłośnik zapiekanek, ciągle marudził, że już nigdzie nie można zjeść takich dobrych zapiekanek jak kiedyś…. cóż było robić :) udowodniłam mu, że takie właśnie można zjeść…. we własnym domu. Wystarczy tylko ładnie poprosić żonę ;) 










Składniki na 2 duże albo 4 małe bagietki

2 bagietki / 4 mini bagietki
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
Sól, pieprz, ostra papryka
100 g sera edamski (startego na tarce o małych oczkach)
oliwa z oliwek
ketchup – dla miłośników

Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i jak już będzie miękka dodać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem (farsz powinien być dosyć pikantny) i smażyć aż woda, która wypływa z pieczarek prawie całkowicie odparuje. Bagietki przekroić wzdłuż na 2 części, każdą z nich lekko skropić oliwą i na 1 minutę wsadzić do piekarnika z opcją grill, wyjąć, lekko posypać bułkę papryką czerwoną, nałożyć pieczarkowy farsz, i posypać żółtym serem. Wierzch jeszcze raz posypać delikatnie ostrą papryką. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści i lekko przypiecze. Podawać natychmiast. Smacznego.
 

2 komentarze: