"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z porów

zupa z porów


Kremowa zupa, którą polecam zarówno na co dzień jak i w wersji przystawki na przyjęcia. Na co dzień jadamy ją z mięsem indyka pokrojonym w kosteczkę, na przyjęcie, proponuję mięso indyka zastąpić długim paluszkiem grissini, obwiniętym szynką długodojrzewającą.
Obie wersje bardzo smaczne. 









Składniki (3 porcje)

3 pory – tylko białe części
150 g mięsa z indyka (pierś lub udziec)
1 łyżeczka masła
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy typu wegeta
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć. Po kilku minutach dodać pory pokrojone w cienkie talarki, przesmażyć 2-3 minuty. Po tym czasie zalać ok. 1 litr wody, wrzucić mięso i dodać przyprawę. Gotować ok. 40 minut. Gdy mięso już będzie miękkie, wyjąć z garnka, pozostałość zblendować na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mięso pokroić w kostkę, dodać do zupy. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. Też jadamy taki krem, tyle że u mnie dodajemy jeszcze ziemniaki, marchew,seler i pietruszke- korzeń oczywiście. Po zagotowaniu blendujemy, marchew i pietruszke z selerem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zupke zjadamy z grzaneczkami. Polecam!

    OdpowiedzUsuń