Kremowa
zupa, którą polecam zarówno na co dzień jak i w wersji przystawki na przyjęcia.
Na co dzień jadamy ją z mięsem indyka pokrojonym w kosteczkę, na przyjęcie,
proponuję mięso indyka zastąpić długim paluszkiem grissini, obwiniętym szynką
długodojrzewającą.
Obie
wersje bardzo smaczne.
Składniki
(3 porcje)
3
pory – tylko białe części
150
g mięsa z indyka (pierś lub udziec)
1
łyżeczka masła
1
cebula
1
łyżeczka przyprawy typu wegeta
gałka
muszkatołowa, sól, pieprz
W
garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć. Po
kilku minutach dodać pory pokrojone w cienkie talarki, przesmażyć 2-3 minuty.
Po tym czasie zalać ok. 1 litr wody, wrzucić mięso i dodać przyprawę. Gotować ok.
40 minut. Gdy mięso już będzie miękkie, wyjąć z garnka, pozostałość zblendować
na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Mięso pokroić w kostkę, dodać do zupy. Smacznego.
mój ulubiony krem:d mniam!
OdpowiedzUsuńTeż jadamy taki krem, tyle że u mnie dodajemy jeszcze ziemniaki, marchew,seler i pietruszke- korzeń oczywiście. Po zagotowaniu blendujemy, marchew i pietruszke z selerem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zupke zjadamy z grzaneczkami. Polecam!
OdpowiedzUsuń