Surówka z selera

dania z selera


Niskokaloryczna (jak to warzywa) ale bardzo pożywna surówka z selera. Często przygotowuję ją na obiad, jeśli akurat jestem na etapie „odchudzania” (stan niemalże permanentny u wielu kobiet :)  ) zastępuję nią także węglowodanowy dodatek (ziemniaki lub ryż), i podaję tylko z dodatkiem ryby lub chudego mięsa.




 





Składniki (2 porcje)

1 seler – bulwa
1 cytryna - sok  
3 łyżki suszonej żurawiny

Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz

Selera obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żurawinę, posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Z jogurtu, majonezu i chrzanu przygotować sos. Połączyć z selerem tuż przed podaniem. Całość doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.
 

Komentarze

Prześlij komentarz