Jaja zapiekane w szynce




dania z jaj przepisyZbliżająca się Wielkanoc powoduje, że co raz częściej myślę o daniach z jaj. Lubię jajka na śniadanie, nie chcę jednak ograniczać się do kilku podstawowych form, typu: na miękko, na twardo, jajecznica, omlet. Z jajami tez można poeksperymentować i czasami wychodzą z tego całkiem niezłe jaja ;)


Składniki na 2 porcje, przygotowane w kokilkach o średnicy 6 cm

2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 dużych plastrów szynki
6 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki masła
Sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować 4 kokilki, dno oraz boki wysmarować masłem. Każdą kokilkę, boki oraz dno wyłożyć plasterkiem szynki. Pozostałą szynkę pokroić w kosteczkę, połączyć ze śmietaną oraz 4 łyżkami szczypiorku, doprawić solą oraz pieprzem. Masę ponakładać równomiernie do wszystkich kokilek, pozostawiając w środku niewielkie zagłębienie, do którego delikatnie wbić jajko. Tak przygotowane kokilki wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. Jeśli będziecie zapiekać dłużej – żółtko będzie całkowicie ścięte, jeśli krócej – żółtko pozostanie półpłynne – w takiej postaci lubię najbardziej. Upieczone, wyjąć z piekarnika i delikatnie wyłożyć na talerz lub podawać w kokilkach, posypane pozostałym szczypiorkiem. Smacznego. 
jaja zapiekane w szynce






Komentarze