Zbliżająca się Wielkanoc
powoduje, że co raz częściej myślę o daniach z jaj. Lubię jajka na śniadanie,
nie chcę jednak ograniczać się do kilku podstawowych form, typu: na miękko, na
twardo, jajecznica, omlet. Z jajami tez można poeksperymentować i czasami
wychodzą z tego całkiem niezłe jaja ;)
Składniki na 2 porcje,
przygotowane w kokilkach o średnicy 6 cm
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 dużych plastrów szynki
6 łyżek posiekanego
szczypiorku
2 łyżeczki masła
Sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180
stopni. Przygotować 4 kokilki, dno oraz boki wysmarować masłem. Każdą kokilkę,
boki oraz dno wyłożyć plasterkiem szynki. Pozostałą szynkę pokroić w kosteczkę,
połączyć ze śmietaną oraz 4 łyżkami szczypiorku, doprawić solą oraz pieprzem.
Masę ponakładać równomiernie do wszystkich kokilek, pozostawiając w środku
niewielkie zagłębienie, do którego delikatnie wbić jajko. Tak przygotowane
kokilki wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. Jeśli będziecie zapiekać dłużej
– żółtko będzie całkowicie ścięte, jeśli krócej – żółtko pozostanie półpłynne –
w takiej postaci lubię najbardziej. Upieczone, wyjąć z piekarnika i delikatnie
wyłożyć na talerz lub podawać w kokilkach, posypane pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz