"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Masełko czosnkowe

masło do grzanek


Masełko czosnkowe to znakomity dodatek do grzanek, albo np. pieczonego pstrąga. Zachęcam aby zrobić je samemu, jest wtedy o niebo lepsze.














Składniki:
1 kostka masła
 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 ząbki czosnku upieczone
Sól
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Masło wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Czosnek pieczony, przygotowuję przy okazji, np. piekąc mięso lub cokolwiek innego (byle nie słodkie ciasto) wkładam na blachę główkę czosnku, która po 20 minutach jest upieczona. Po przestudzeniu, delikatnie wyciskam czosnek z każdego ząbka. Miękkie masło wymieszać dokładnie z czosnkiem (pieczonym i świeżym), solą i szczypiorkiem. Gotowe.

 

2 komentarze:

  1. Moja mama też robi często masełko czosnkowe i je uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń