"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik czekoladowy

pieczony sernik czekoladowy


Mocno czekoladowy, deserowy, wilgotny i nie będę ukrywać – dosyć kaloryczny sernik. Ale cóż, przecież nie objadamy się codziennie takimi deserami. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) . W końcu dzisiaj Dzień Kobiet ;) .Sernik przygotowałam na cynamonowym spodzie (Inspiracja: Kwestia smaku) , który stanowi ciekawe zakończenie deserowego smaku masy serowej.




Składniki na okrągłą formę o średnicy 24 cm

Spód:
270 g herbatników cynamonowych (lub zwykłych + łyżeczka cynamonu)
100 g masła
1 łyżka kakao


Masa serowa:
200 g ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao
500 g sera mascarpone
400 g jogurtu greckiego
100 g cukru
150 g zagęszczonego mleka słodzonego
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 jajka
150 ml słodkiej śmietany 30%
1 budyń czekoladowy
20 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Ser, jajka jogurt wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed planowanym przygotowywaniem sernika aby nabrały temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z kakao oraz roztopionym masłem. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy, którą wcześniej można wyłożyć folią aluminiową. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować dwie miski. W jednej ubić jajka z cukrem – ok. 4-5 minut aż zgęstnieją i zrobią się jasne. W drugiej ubić serek mascarpone do którego dodawać mleko zagęszczone, jogurt grecki, esencję waniliową oraz na końcu proszek budyniowy. Połączyć obie masy, dokładnie wymieszać. Słodką śmietankę dodać do roztopionej czekolady, dokładnie wymieszać i całość, przelać do masy serowej – miksować ok. 1 min aż do połączenia wszystkich składników.  Masę przelać na ciasteczkowe dno,   sernik wstawić do piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Przed podaniem można udekorować tartą mleczną czekoladą. Smacznego.

 

2 komentarze: