Mocno czekoladowy, deserowy,
wilgotny i nie będę ukrywać – dosyć kaloryczny sernik. Ale cóż, przecież nie
objadamy się codziennie takimi deserami. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) . W końcu dzisiaj Dzień Kobiet ;) .Sernik
przygotowałam na cynamonowym spodzie (Inspiracja: Kwestia smaku) , który stanowi
ciekawe zakończenie deserowego smaku masy serowej.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 24 cm
Spód:
270 g herbatników cynamonowych (lub zwykłych + łyżeczka cynamonu)
100 g masła
1 łyżka kakao
Masa serowa:
200 g ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao
500 g sera mascarpone
200 g ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao
500 g sera mascarpone
400 g jogurtu
greckiego
100 g cukru
150 g
zagęszczonego mleka słodzonego
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 jajka
150 ml słodkiej śmietany 30%
1 budyń czekoladowy
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 jajka
150 ml słodkiej śmietany 30%
1 budyń czekoladowy
20 g mlecznej
czekolady
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ser, jajka jogurt wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed planowanym
przygotowywaniem sernika aby nabrały temperatury pokojowej.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z kakao oraz roztopionym
masłem. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy, którą wcześniej można wyłożyć folią
aluminiową. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować dwie miski. W jednej ubić jajka z cukrem
– ok. 4-5 minut aż zgęstnieją i zrobią się jasne. W drugiej ubić serek
mascarpone do którego dodawać mleko zagęszczone, jogurt grecki, esencję
waniliową oraz na końcu proszek budyniowy. Połączyć obie masy, dokładnie wymieszać.
Słodką śmietankę dodać do roztopionej czekolady, dokładnie wymieszać i całość, przelać
do masy serowej – miksować ok. 1 min aż do połączenia wszystkich składników. Masę przelać na ciasteczkowe dno, sernik
wstawić do piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić i
schłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Przed podaniem można
udekorować tartą mleczną czekoladą. Smacznego.
To się nazywa czekoladowa rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, pycha:)
OdpowiedzUsuń