Śniadaniowa propozycja, czyli
placki z maślanką i mąką gryczaną. Mąka gryczana, zawiera o wiele więcej
cennych wartości odżywczych niż pszenna. Ostatnio używałam także zdrowej mąki
żytniej razowej, ale w przypadku placków i naleśników, średnio się sprawdza, po
prostu jest zbyt gruboziarnista. Mąka gryczana zdecydowanie podniosła jakość
ciasta na placki. Polecam. Składniki – podaję wartości przybliżone – zawsze robię
na tzw. oko, dosypując mąkę do zmieszanych wcześniej pozostałych składników.
Mąki tyle, żeby ciasto miało pożądaną konsystencję – w tym przypadku musi być trochę
rzadsze niż na racuchy ale gęstsze niż naleśnikowe aby całkowicie nie rozlało
się po patelni. Wprawa czyni mistrza, więc po kilku próbach, na pewno znajdziecie
najlepsze dla siebie proporcje.
Składniki 2 porcje
120 ml maślanki
100 g mąki gryczanej
1 jajko
1 łyżeczka cukru pudru
1/3 łyżeczki sody
oczyszczonej
1 łyżeczka esencji rumowej
2-3 łyżki oleju do smażenia
ulubione owoce do dekoracji
Jajko roztrzepać z maślanką,
sodą oraz cukrem, po woli dosypywać mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Odstawić ciasto na ok. 20 min aby odpoczęło. Olej rozgrzać na patelni nakładać ciasto
partiami i smażyć na złoty kolor z obu
stron. Nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku, placki ułożyć na talerzu,
dodać ulubione owoce oraz posypać cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Smacznego.
Wspaniałe placuszki, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
lubię takie:) zrobiłam sobie taki lacki wczoraj na obiad:D
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze cynamon i galke muszkatulowa- pychotka :)
OdpowiedzUsuń