"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Egzotyczna sałatka

sałatka z cytrusów


Wiosna, pełnia kolorów w kuchni jest okresem jednak trochę trudnym. Owoców i warzyw sezonowych jeszcze nie ma, a organizm dopomina się witamin… cóż z pomocą mogą przyjść jedynie cytrusy, szczególnie niektóre. Nie polecam o tej porze mandarynek i pomarańczy i bananów – są paskudne moim zdaniem. To co lubię to mango i melon – ale tylko wtedy, kiedy leżakuje kilka dni na moim parapecie, wygrzewając się w wiosennym słoneczku :), nigdy prosto ze sklepu !! Sałatka jest kolorowa i mocno witaminowa, z pewnością doda Wam mnóstwo energii.


Składniki 4 porcje
1 mały melon
1 dojrzałe, miękkie mango
1 granat
2 kiwi
1 gałązka ciemnych winogron
3 gałązki świeżej mięty
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu

Owoce umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wymieszać. Jak sprawnie wyłuskać ziarenka z granatu, nie brudząc przy okazji siebie i całej kuchni, opisuję tutaj: Wybuchowa kasza manna
 Miętę posiekać, dodać do owoców, całość przed podaniem skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz