Wiosna, pełnia kolorów w
kuchni jest okresem jednak trochę trudnym. Owoców i warzyw sezonowych jeszcze
nie ma, a organizm dopomina się witamin… cóż z pomocą mogą przyjść jedynie
cytrusy, szczególnie niektóre. Nie polecam o tej porze mandarynek i pomarańczy
i bananów – są paskudne moim zdaniem. To co lubię to mango i melon – ale tylko
wtedy, kiedy leżakuje kilka dni na moim parapecie, wygrzewając się w wiosennym
słoneczku :), nigdy prosto ze sklepu !! Sałatka jest kolorowa i mocno witaminowa, z
pewnością doda Wam mnóstwo energii.
Składniki 4 porcje
1 mały melon
1 dojrzałe, miękkie mango
1 granat
2 kiwi
1 gałązka ciemnych winogron
3 gałązki świeżej mięty
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
Owoce umyć, obrać, pokroić w
mniejsze kawałki, wymieszać. Jak sprawnie wyłuskać ziarenka z granatu, nie
brudząc przy okazji siebie i całej kuchni, opisuję tutaj: Wybuchowa kasza manna
Miętę posiekać, dodać do
owoców, całość przed podaniem skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz