"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pstrąg pieczony z boczkiem

pstrąg pieczony przepisy


Uwielbiam ryby a odkąd mam niedaleko domu sklep, w którym kupuję świeże, moja kuchnia znacznie się wzbogaciła o przepisy na ryby i owoce morza. Dziś pstrąg inspirowany daniem polecanym przez mistrza Roberta Sowę. Dosyć pracochłonny, więc sugeruję przygotowywać w weekend, smaczny ale raczej szybko do przepisu nie wrócę, dlaczego? Nie powalił mnie na kolana na tyle żeby nie mieć ochoty na dalsze eksperymenty z pstrągiem… nadal będę szukać idealnego dania ;)


Składniki na 2 osób
2 pstrągi
150 g boczku
300g pieczarek
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki
½ pęczka szczypiorku
3 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
2 jabłka
125 ml białego wytrawnego wina
5 g masła
Sól, pieprz, sok z cytryny

Pstrągi umyć, osuszyć, posypać solą oraz pieprzem, kropić sokiem z cytryny, owinąć folią i wstawić do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać podsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażyć ok 5 min, dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem oraz posiekanym szczypiorkiem. Wyjąć rybę z lodówki i środek nafaszerować przygotowanymi pieczarkami. Gotowe pstrągi owinąć plastrami boczku. W naczyniu żaroodpornym poukładać pokrojone na kawałki jabłko i na jabłkach delikatnie ułożyć pstrągi. 

Całość zalać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 min. Podawać z czarnym ryżem oraz plasterkiem cytryny. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz