"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa krem z awokado

awokado przepisy


Awokado, jak wszystkim wiadomo owocem jest. Zupa, która powstała na jego bazie, bynajmniej do owocowych nie należy. Smak ciekawy, połączenie z krewetkami pyszne, taka zupa z pewnością zaskoczy gości na niejednym przyjęciu. Atut dodatkowy – zupę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie.


Składniki 6 porcji

1,5 l bulionu z kurczaka (użyłam bulionu z kostki)
3 owoce awokado
12 krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku
3 łyżki gęstego jogurty
Sok z połowy limonki
2 łyżki kolendry
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz

Przygotować bulion, awokado obrać i rozgnieść widelcem, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu, gotować ale nie doprowadzić do wrzenia. W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekany ząbek czosnku a następnie krewetki i 1 łyżkę posiekanej kolendry. Usmażyć krewetki na złoty kolor. Zupę zmiksować na gładką masę, doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz jogurtem. Podawać z krewetkami oraz posypaną resztą kolendry. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię awokado, a takiej zupki jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń