Awokado, jak wszystkim
wiadomo owocem jest. Zupa, która powstała na jego bazie, bynajmniej do
owocowych nie należy. Smak ciekawy, połączenie z krewetkami pyszne, taka zupa z
pewnością zaskoczy gości na niejednym przyjęciu. Atut dodatkowy – zupę przygotowuje
się naprawdę błyskawicznie.
Składniki 6 porcji
1,5 l bulionu z kurczaka (użyłam
bulionu z kostki)
3 owoce awokado
12 krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku
3 łyżki gęstego jogurty
Sok z połowy limonki
2 łyżki kolendry
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz
Przygotować bulion, awokado
obrać i rozgnieść widelcem, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do
bulionu, gotować ale nie doprowadzić do wrzenia. W tym czasie na patelni
rozgrzać masło, wrzucić posiekany ząbek czosnku a następnie krewetki i 1 łyżkę
posiekanej kolendry. Usmażyć krewetki na złoty kolor. Zupę zmiksować na gładką
masę, doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz jogurtem. Podawać z
krewetkami oraz posypaną resztą kolendry. Smacznego.
Bardzo lubię awokado, a takiej zupki jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuń