Zupa krem z selera

dania z selera przepisy


Bulwa selera, jak już wspominałam, to jedno z najbardziej niedocenianych w kuchni warzyw. Szczególnie w tej codziennej, domowej, bo w restauracjach pozycja selera jest zdecydowanie lepsza :).
W okresie, kiedy z utęsknieniem czekamy już na pierwsze wiosenne polskie owoce i warzywa, cytrusów i tych bardziej egzotycznych mamy po woli dość, zachęcam do polubienia naszego polskiego, poczciwego selera. W tej zupie naprawdę można się zakochać :)


Składniki na 4 porcje

3 średniej wielkości bulwy selera
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 duży por – tylko biała część
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
100 g sera z niebieską pleśnią
4 łyżki różnych orzechów posiekanych i uprażonych
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotować bulion warzywny. Selery i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, wstawić na gaz, przykryć pokrywką i ugotować do miękkości. Pora i czosnek posiekać, podsmażyć do miękkości na patelni na rozgrzanym maśle, wrzucić do gotującej się zupy. Gotować ok. 20-30 minut, pod koniec dodać pokruszony ser i następnie całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Orzechy uprażyć na suchej patelni, posypać zupę tuż przed podaniem. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz