Kremowe lody cytrynowe

lody śmietankowo-cytrynowe
Kolejna wariacja na temat lodów, zainspirowanych jednym z programów kulinarnych Nigelli, tym razem - wersja cytrynowa. Jeśli macie ochotę na czekoladową, znajdziecie ją tutaj: Lody Czekoladowe .
Po raz pierwszy w roli fotografa, wystąpił mój mąż :) miło jest pracować w takim zespole ;) 




Składniki:
150 g mleka skondensowanego
200 g słodkiej śmietanki 30%
1 cytryna - wyciśnięty sok
30 ml cytrynówki

Mleko skondensowane zmiksować z dodatkiem soku z cytryny, małymi porcjami dolewać śmietankę. Miksować ok. 5 minut do uzyskania puszystej i gęstej masy. Na koniec dodać alkohol. Wymieszać dokładnie i masę poprzekładać do naczynek, w których będziemy je zamrażać. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem udekorować skórką z cytryny i owocami.
Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz