"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki z musem rabarbarowo-truskawkowym

owocowe musy


Mus rabarbarowo-truskawkowy powstał spontanicznie. Krajowe, słodkie truskawki,  po woli zaczynają być dostępne w sprzedaży, rabarbar jakoś tak „sam wpadł do koszyka” podczas zakupów… niedzielne śniadanie, chciałam żeby było kolorowe, no i smaczne rzecz jasna. I tak się stało :) . Mus najlepiej częściowo przygotować dzień wcześniej ;). Ja wykorzystałam go do śniadaniowych placuszków z mąki gryczanej, ale równie dobrze będzie smakował jako sos podany do ciasta, czy dresing do owocowej sałatki lub lodów.






Składniki (1 porcja)

Mus:
2 łodygi rabarbaru
5-6 truskawek
1 łyżeczka miodu
3-4 kawałki kandyzowanego imbiru

Placki:
1 jajko
3 łyżki mąki gryczanej
½ szklanki kefiru
1/3 łyżeczki roztopionego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Mus: Rabarbar umyć, pokroić na drobne kawałki, wrzucić na patelnię, lekko podlać wodą i dusić do miękkości, dodać pokrojony drobno imbir, całość odstawić do ostudzenia (tą część najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce).  Do zimnego musu wkroić truskawki, dodać miód i całość zblendować na gładką masę. Trzymać w lodówce na czas dalszych przygotowań.

Placki: z podanych składników przygotować gęste ciasto. Smażyć na patelni o grubym dnie bez dodatku tłuszczu.Podawać lekko posypane cukrem pudrem z duuużą ilością musu :). Smacznego.

Jeśli jesteście miłośnikami rabarbaru, podobny mus można zamknąć w słoiczku na całą zimę ;), tu przepis: Chutney z rabarbarem.

2 komentarze: