Kolejny z przepisów podany przez kulinarnego mistrza - Ewę
Olejniczak - jedną z najbardziej utalentowanych szefów kuchni, na co
dzień odpowiedzialną za kuchnię w hotelu Intercontinental. Pisałam już o
warsztatach, na które zostałam zaproszona przez Cisowiankę. Warsztaty pod
hasłem „Gotujmy zdrowo – mniej soli!” miały
na celu przekonać, że gotowanie bez soli jest nie tylko zdrowsze ale przede wszystkim
smaczne. Zupa, na którą podawałam już przepis (przepis na chłodnik) była znakomita. W tym daniu zarówno sałatka z botwinki jak i
sos śliwkowy doskonale smakują bez soli. Co do mięsa… chyba nie do końca się
przekonałam… ale cóż ponowię próbę i Was także zachęcam do spróbowania :)
Składniki na 4 porcje:
Sałatka:
200g ugotowanej ciecierzycy
60g suski sechlońskiej (czyli regionalnej suszonej śliwki,
do dostania w sklepach z regionalną żywnością lub dobrych delikatesach – w ostateczności
można zastąpić śliwką wędzoną lub w jeszcze większej ostateczności śliwką
kalifornijską)
pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami
pęczek natki pietruszki
80 ml oliwy
1 cytryna
20g masła
1 łyżka miodu
pieprz
Kaczka:
4 szt. piersi z kaczki ( po 180g)
300 ml białego wina wytrawnego
40g suski sechlońskiej
60g masła
Nacinamy skórę na filecie z kaczki w ładną krateczkę. Obsmażamy na rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry
tak, aby wytopił się cały zbędny tłuszcz a następnie od strony mięsa na złoty
kolor. Po zdjęciu filetów odlewamy tłuszcz a patelnię podgrzewamy tak, aby cały
smak pozostały na niej zrobił się brązowy. Deglasujemy wlewając wino, następnie
wrzucamy drobno pokrojona suskę i chwilę gotujemy. Całości miksujemy i
przecieramy i ponownie podgrzewamy. Dodajemy masło w celu zagęszczenia
powstałego sosu. Można doprawić odrobiną pieprzu.
Kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200C na
ok. 8 min a następnie przed podaniem wyjmujemy na 3 minuty, aby mięso
odpoczęło.
Do sałatki najpierw przygotowujemy małe buraczki z botwinki.
Należy je dokładnie umyć a potem wrzucamy na lekko ciepłą patelnię z masłem i
miodem. Podsmażamy na wolnym ogniu około 10 minut .
Ciecierzycę należy namoczyć przynajmniej 12h przed
ugotowaniem. Gotujemy jak wszystkie warzywa strączkowe, należy jednak pamiętać,
iż trzeba zdjąć szumy w trakcie gotowania.
Ciecierzyce i buraczki studzimy.
Natkę pietruszki drobno siekamy dodajemy do ciecierzycy i
buraczków. Suske sechlońską lekko rozdrabniamy i dodajemy do pozostałych
składników. Następnie oliwa, sok z cytryny i pieprz. Wszystko mieszamy. Listki
botwiny dodajemy na sam koniec i bardzo delikatnie mieszamy. Wybieramy te
najmniejsze, jędrne i chrupiące listki. Na talerzu układamy sałatkę oraz mięso
kaczki po odpoczynku wraz z sosem. Dekorujemy młodymi listkami botwinki.
Smacznego.
pyszności:)
OdpowiedzUsuń