Ciepła sałatka z ciecierzycy i botwinki podana z kaczką i sosem śliwkowym

smażona pierś z kaczki


Kolejny z przepisów podany przez kulinarnego mistrza - Ewę Olejniczak -  jedną z najbardziej utalentowanych szefów kuchni, na co dzień odpowiedzialną za kuchnię w hotelu Intercontinental. Pisałam już o warsztatach, na które zostałam zaproszona przez Cisowiankę. Warsztaty pod hasłem „Gotujmy zdrowo – mniej soli!”  miały na celu przekonać, że gotowanie bez soli jest nie tylko zdrowsze ale przede wszystkim smaczne. Zupa, na którą podawałam już przepis (przepis na chłodnik) była znakomita. W tym daniu zarówno sałatka z botwinki jak i sos śliwkowy doskonale smakują bez soli. Co do mięsa… chyba nie do końca się przekonałam… ale cóż ponowię próbę i Was także zachęcam do spróbowania :)



Składniki na 4 porcje:

Sałatka:
200g ugotowanej ciecierzycy
60g suski sechlońskiej (czyli regionalnej suszonej śliwki, do dostania w sklepach z regionalną żywnością lub dobrych delikatesach – w ostateczności można zastąpić śliwką wędzoną lub w jeszcze większej ostateczności śliwką kalifornijską)
pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami
pęczek natki pietruszki
80 ml oliwy
1 cytryna
20g masła
1 łyżka miodu
pieprz

Kaczka:
4 szt. piersi z kaczki ( po 180g)
300 ml białego wina wytrawnego
40g suski sechlońskiej
60g masła


Nacinamy skórę na filecie z kaczki w ładną krateczkę. Obsmażamy na rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry tak, aby wytopił się cały zbędny tłuszcz a następnie od strony mięsa na złoty kolor. Po zdjęciu filetów odlewamy tłuszcz a patelnię podgrzewamy tak, aby cały smak pozostały na niej zrobił się brązowy. Deglasujemy wlewając wino, następnie wrzucamy drobno pokrojona suskę i chwilę gotujemy. Całości miksujemy i przecieramy i ponownie podgrzewamy. Dodajemy masło w celu zagęszczenia powstałego sosu. Można doprawić odrobiną pieprzu.
Kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200C na ok. 8 min a następnie przed podaniem wyjmujemy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło.
Do sałatki najpierw przygotowujemy małe buraczki z botwinki. Należy je dokładnie umyć a potem wrzucamy na lekko ciepłą patelnię z masłem i miodem. Podsmażamy na wolnym ogniu około 10 minut .
Ciecierzycę należy namoczyć przynajmniej 12h przed ugotowaniem. Gotujemy jak wszystkie warzywa strączkowe, należy jednak pamiętać, iż trzeba zdjąć szumy w trakcie gotowania.
Ciecierzyce i buraczki studzimy.
Natkę pietruszki drobno siekamy dodajemy do ciecierzycy i buraczków. Suske sechlońską lekko rozdrabniamy i dodajemy do pozostałych składników. Następnie oliwa, sok z cytryny i pieprz. Wszystko mieszamy. Listki botwiny dodajemy na sam koniec i bardzo delikatnie mieszamy. Wybieramy te najmniejsze, jędrne i chrupiące listki. Na talerzu układamy sałatkę oraz mięso kaczki po odpoczynku wraz z sosem. Dekorujemy młodymi listkami botwinki. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz