"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z białych szparagów

krem ze szparagów


Krem z białych szparagów, to pyszna, lekka zupka. Według wielu, najlepszy sposób na podanie szparagów, tak żeby było czuć przede wszystkim ich smak.Jeśli kochacie kremy o idealnie gładkiej konsystencji, zmiksowaną zupę należy przetrzeć przez sito, ja ten etap z premedytacją pomijam, lubię szparagowe grudki w zupie ;)




Składniki:
2 pęczki białych szparagów
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
gęsty jogurt naturalny
balsamico


Szparagi obrać, pokroić w małe kawałki,  włożyć do garnka, oprócz główek. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle na złoty kolor. Garnek zalać wodą, tylko tyle aby woda pokryła szparagi, dodać szczyptę soli oraz cukru i zagotować.  Do gotujących wrzucić kostkę rosołową, oraz cebulkę z patelni, zmniejszyć gaz i gotować do miękkości. Miękkie zmiksować na gładką masę, jeśli krem ma być idealnie gładki, zmiksowaną masę należy przetrzeć przez sito. Ponownie postawić na gaz, dorzucić główki szparagów, doprawić całość do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po nałożeniu na talerze, do każdej porcji dodać łyżkę gęstego jogurtu oraz kilka kropel balsamico. Smacznego.

1 komentarz: