"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Lekka sałatka ze szparagami i jajkiem w koszulce

jajko w koszulce przepis


Dzięki tej sałatce, mój mąż pokochał szparagi. I dobrze. Lubię jak przekonuje się do nowych smaków. Odkąd jeszcze robi zdjęcia konsumowanym później potrawom,  zamienia się w prawdziwego eksperta i poszukiwacza smaku. Podoba mi się w tej roli. Najsmaczniejszy moment w tej sałatce? Końcówka szparaga maczana w płynnym żółtku, muśnięta winegretem :)



Składniki (2 porcje)

300 g świeżego szpinaku, odmiana baby
250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
2 łyżki octu
1/20 łyżeczki soli
30 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka posiekanych ziół (bazylia, tymianek, oregano)
papryka ostra, świeżo mielony pieprz

Przygotowujemy  dosyć gęsty winegret: zioła z niewielką ilością soli i oliwy rozetrzeć w moździerzu, dodać pozostałą oliwę, ocet i musztardę, wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką.
Szparagi, po umyciu i odcięciu końcówek,  blanszujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Przygotowujemy jajka w koszulce wbijając jajka do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem octu,  po 3 minutach za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyjmujemy ( tym, którzy będą robić je po raz pierwszy dokładną technikę  proponuję podejrzeć gdzieś na poglądowym filmiku na YT).
Na talerzu układamy umyty szpinak, pokrojone na połówki pomidorki i szparagi. Na wierzchu układamy jajko i całość skrapiamy sosem.  Podajemy natychmiast. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz