Cointreau
po raz drugi mile zaskoczyło. Tym razem
wraz z degustacją pysznych, letnich drinków na bazie tego właśnie likieru, mistrzowski
duet florystyczny Piotr Sekunda i Zygmunt Sieradzań pokazali kilka prostych ale
bardzo efektownych dekoracji kwiatowych. Teraz, na domowym przyjęciu można
zaskoczyć gości nie tylko wspaniałym jedzeniem ale równie wybornymi drinkami
oraz kwiatowymi dekoracjami, będącymi prawdziwą ucztą dla oczu.
COINTREAU to wyjątkowy
likier produkowany od 1875 roku w Angers. Swą lekką słodycz zawdzięcza skórkom
pomarańczy rosnących pod hiszpańskim i brazylijskim słońcem. Goryczkę zaś,
która nadaje mu lekko wyrafinowaną nutę, otrzymuje się dzięki pomarańczom
dojrzewającym na Haiti.
Pija
się go bez dodatków tylko z lodem, jako aperitif, najczęściej jednak stanowi
składnik drinków. Cechą charakterystyczną jest reakcja na temperaturę – w
temperaturze pokojowej jest przezroczysty, po schłodzeniu zaś pojawiają się w
nim pięknie opalizujące „chmurki”. A jak przygotować drinki?
Najprostszy
i typowo wakacyjny sposób: Likier Cointreau podajemy z wodą gazowaną, kostkami
lodu i owocami (koniecznie w plasterkach lub przekrojonymi). Mogą to być
dojrzałe i jędrne truskawki, połówki limonki, pomarańcze. Prostota, która
zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
I jeszcze kilka przepisów idealnych na lato:Cointreau Bubbles: 40 ml Cointreau, tonik, świeża limonka.
Cointreau Red Bubbles: 40 ml Cointreau, 50 ml świeżego soku z czerwonego grapefruita, woda mineralna gazowana.
Cointreau Sunkiss: 40 ml Cointreau, 50 ml soku ananasowego, 30 ml świeżego soku grapefruitowego.
Co
do kwiatów, także mam dla was kilka bardzo praktycznych porad.
-Bardzo
elegancko wygląda dekoracja kwiatowa powstała poprzez wbicie kwiatka w owoc lub
warzywo – można do tego celu wykorzystać pomarańcze lub ogórek – w ten sposób
powinna przetrwać około 3-4 dni.
-Jeśli
chcemy aby kwiaty stały dłużej w wazonie – pozbądźmy się liści – ta prosta
czynność przedłuży żywotność kwiatu o co najmniej kilka dni.
-Jeśli
już koniecznie musimy liście zostawić – pilnujmy aby nie dotykały powierzchni
wody.
-Wybierając
kwiaty, pamiętajmy, że jak w przypadku żywności – najlepsze, najpiękniejsze i najtrwalsze
będą kwiaty lokalne i sezonowe.
Tradycyjnie,
krótka relacja zdjęciowa z warsztatów.
Komentarze
Prześlij komentarz