"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cointreau, drinki i kwiatowe inspiracje




kwiatowe dekoracje

Cointreau  po raz drugi mile zaskoczyło. Tym razem wraz z degustacją pysznych, letnich drinków na bazie tego właśnie likieru, mistrzowski duet florystyczny Piotr Sekunda i Zygmunt Sieradzań pokazali kilka prostych ale bardzo efektownych dekoracji kwiatowych. Teraz, na domowym przyjęciu można zaskoczyć gości nie tylko wspaniałym jedzeniem ale równie wybornymi drinkami oraz kwiatowymi dekoracjami, będącymi prawdziwą ucztą dla oczu. 

COINTREAU to wyjątkowy likier produkowany od 1875 roku w Angers. Swą lekką słodycz zawdzięcza skórkom pomarańczy rosnących pod hiszpańskim i brazylijskim słońcem. Goryczkę zaś, która nadaje mu lekko wyrafinowaną nutę, otrzymuje się dzięki pomarańczom dojrzewającym na Haiti.
Pija się go bez dodatków tylko z lodem, jako aperitif, najczęściej jednak stanowi składnik drinków. Cechą charakterystyczną jest reakcja na temperaturę – w temperaturze pokojowej jest przezroczysty, po schłodzeniu zaś pojawiają się w nim pięknie opalizujące „chmurki”. A jak przygotować drinki?
Najprostszy i typowo wakacyjny sposób: Likier Cointreau podajemy z wodą gazowaną, kostkami lodu i owocami (koniecznie w plasterkach lub przekrojonymi). Mogą to być dojrzałe  i jędrne truskawki, połówki limonki, pomarańcze. Prostota, która zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
I jeszcze kilka przepisów idealnych na lato:
Cointreau Bubbles: 40 ml Cointreau, tonik, świeża limonka.
Cointreau Red Bubbles: 40 ml  Cointreau, 50 ml świeżego soku z czerwonego grapefruita, woda mineralna gazowana.
Cointreau Sunkiss: 40 ml  Cointreau, 50 ml soku ananasowego, 30 ml świeżego soku grapefruitowego.
Co do kwiatów, także mam dla was kilka bardzo praktycznych porad.
-Bardzo elegancko wygląda dekoracja kwiatowa powstała poprzez wbicie kwiatka w owoc lub warzywo – można do tego celu wykorzystać pomarańcze lub ogórek – w ten sposób powinna przetrwać około 3-4 dni.
-Jeśli chcemy aby kwiaty stały dłużej w wazonie – pozbądźmy się liści – ta prosta czynność przedłuży żywotność kwiatu o co najmniej kilka dni.
-Jeśli już koniecznie musimy liście zostawić – pilnujmy aby nie dotykały powierzchni wody.
-Wybierając kwiaty, pamiętajmy, że jak w przypadku żywności – najlepsze, najpiękniejsze i najtrwalsze będą kwiaty lokalne i sezonowe.
Tradycyjnie, krótka relacja zdjęciowa z warsztatów.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz