Robiłam już kiedyś krem z
bakłażana z mlekiem i winem. Bardzo dobry, polecam: Krem
. Ten krem jest mniej słodki i pewnie mniej kaloryczny, właściwie nie da się go
porównać do poprzedniego… jest zupełnie inny.
Składniki:
2 bakłażany
1 seler
3 pietruszki
1 cebula
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka oliwy
Sól, pieprz, gałka
muszkatołowa
Migdały w płatkach, gęsty
jogurt naturalny
Bakłażana umyć, pokroić w
plastry, posypać solą i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie każdy plaster
opłukać pod wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, pietruszkę oraz
selera także pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę
aż mięknie i dodać seler i pietruszkę – dusić kilka minut. Jak warzywa lekko zmiękną
dodać bakłażana, zalać wodą do wysokości warzyw, wrzucić kostkę rosołową i
całość gotować ok. 30 minut. Jak wszystkie warzywa są już wystarczająco
miękkie, zupę zblendować na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką
muszkatołową. Podawać posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami
migdałowymi, oraz z kleksem z jogurtu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz