"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z bakłażana

zupy kremy



Robiłam już kiedyś krem z bakłażana z mlekiem i winem. Bardzo dobry, polecam: Krem . Ten krem jest mniej słodki i pewnie mniej kaloryczny, właściwie nie da się go porównać do poprzedniego… jest zupełnie inny.


Składniki:

2 bakłażany
1 seler
3 pietruszki
1 cebula
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka oliwy
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Migdały w płatkach, gęsty jogurt naturalny

Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie każdy plaster opłukać pod wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, pietruszkę oraz selera także pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę aż mięknie i dodać seler i pietruszkę – dusić kilka minut. Jak warzywa lekko zmiękną dodać bakłażana, zalać wodą do wysokości warzyw, wrzucić kostkę rosołową i całość gotować ok. 30 minut. Jak wszystkie warzywa są już wystarczająco miękkie, zupę zblendować na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawać posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, oraz z kleksem z jogurtu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz