"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Truskawkowa sałatka z kurczkiem

sałatka z kurczakiem


Lubię czasami połączenie owoców z mięsem, ale żeby zaraz truskawki? Byłam sceptyczna. Ale okazało się, że truskawki w wydaniu wytrawnym też dobrze smakują. Kto nie wierzy, niech się przekona. Sałatka łączy w sobie lekkość owoców i treść w postaci kurczaka oraz sera brie. Bardzo fajna propozycja na letni obiad, treściwie ale mimo wszystko lekko ;)


Składniki (2 porcje):
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie roszponki
120 g sera pleśniowego typu brie
3 gałązki natki pietruszki
500 g truskawek
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy djion
2 łyżki posiekanego szczypiorku

2/3 truskawek z octem, miodem, musztardą i 2 łyżkami oleju miksujemy na gładką masę. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i odstawiamy. Pierś z kurczaka obsmażamy na pozostałym oleju na złoty kolor, odstawiamy aby lekko przestygła. Na talerzu układamy roszponkę oraz listki natki pietruszki. Kroimy na połówki pozostałe truskawki, oraz kroimy w plasterki ser brie. Dokładamy także pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, doprawiamy solą oraz świeżo mielonympieprzem i całość skrapiamy truskawkowym dressingiem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz