Alternatywa dla szarlotki? W
pewnym sensie. Wykorzystuje ten sam rodzaj jabłkowego nadzienia, z taką różnicą,
że w tym cieście się go nie piecze, dlatego kawałki jabłek są bardziej
wyczuwalne. Ciasto dosyć słodkie – w sam raz dla łasuchów :).
Składniki na formę 25x35 cm
Biszkopt:
6 jajek
½ szklanki mąki
½ szklanki skrobi
ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżki octu
1 szklanka drobnego cukru
¼ szklanki herbaty jabłkowej
2 łyżki dżemu morelowego
Masa jabłkowa:
1,5 kg kwaskowych jabłek
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy lub
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka ananasowa
1 cytryna – wyciśnięty sok
1 łyżka kwasku cytrynowego
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany tortowej
(36%)
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka ananasowa
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do
pieczenia oraz octem – uwaga mikstura bardzo szybko rośnie !!! – i delikatnie (najlepiej
długą drewnianą łyżką) mieszamy z ubitą pianą. Partiami dodajemy przesianą mąkę
i całość ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem
do pieczenia i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Celsjusza.
Upieczony biszkopt studzimy,
kroimy przez całą wysokość na 2 równe blaty. Dolny nasączamy herbatą oraz smarujemy
po całej powierzchni dżemem morelowym, przykrywamy drugim blatem.
Masa jabłkowa:
Umyte i osuszone jabłka
obieramy i kroimy w drobne kawałki, wrzucając je do wcześniej przygotowanej
miski z wodą i kwaskiem cytrynowym (zabieg ten spowoduje, że jabłka nam nie
ściemnieją podczas przygotowań). Następnie odsączamy i przekładamy do garnka z
grubym dnem. Dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz cukier (jeśli jabłka są
słodkie z tego dodatkowego cukru spokojnie można zrezygnować ). Dusimy około 30 minut, na początku pod
przykryciem, jak jabłka już puszcza sok, pokrywkę można uchylić lub zdjąć.
Galaretkę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i dokładnie mieszamy z uduszonymi
jabłkami. Całość zostawiamy do ostygnięcia a następnie przekładamy na wcześniej
przygotowany biszkopt i wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Masa śmietanowa:
Połowę galaretki rozpuszczamy
w 3 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno,
dodając cukier puder oraz na koniec wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę
przykładamy na biszkopt z jabłkami i ponownie wstawiamy do lodówki.
Pozostałą galaretkę
rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku, studzimy i lekko tężejącą rozprowadzamy na
bitej śmietanie. Całe ciasto chłodzimy jeszcze w lodówce co najmniej 2 godziny.
Gotowe. Smacznego!
Ślicznie wygląda :) Taka elegancka wersja szarlotki :)
OdpowiedzUsuń