Idealny na letnie upały.
Niskokaloryczny, smaczny i bardzo orzeźwiający. Połączenie melona z szynką jest
znane choćby w sałatkach czy koktajlowych przystawkach. W tym chłodniku
dodatkowo podkręcone ogórkiem i odrobiną chili. Letnia zupa, która ma charakter
;).
Składniki (8-10 osób)
2 melony Galia
1 kg ogórków zielonych
100 g szynki parmeńskiej w
cieniutkich plasterkach
Sok z 2 limonek
Szczypta suszonej chili
Melony i ogórki obrać,
pozbawić nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do wysokiego naczynia,
dodać sok z limonek oraz chili. Całość zblendować na gładką masę i wstawić do
lodówki na kilka godzin. Zupa musi być dobrze schłodzona.
Szynkę parmeńską podsmażamy
na patelni z obu stron aż stanie się chrupiąca. Łamiemy na mniejsze kawałki i
dodajemy do każdego talerza z zupą tuż przed podaniem. Można ozdobić miętą.
Smacznego!
Idealny na tę aurę dzisiejszą :)
OdpowiedzUsuń