Chłodnik melonowo-ogórkowy



chłodnik z melona


Idealny na letnie upały. Niskokaloryczny, smaczny i bardzo orzeźwiający. Połączenie melona z szynką jest znane choćby w sałatkach czy koktajlowych przystawkach. W tym chłodniku dodatkowo podkręcone ogórkiem i odrobiną chili. Letnia zupa, która ma charakter ;).
Składniki (8-10 osób)

2 melony Galia
1 kg ogórków zielonych
100 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plasterkach
Sok z 2 limonek
Szczypta suszonej chili

Melony i ogórki obrać, pozbawić nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z limonek oraz chili. Całość zblendować na gładką masę i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zupa musi być dobrze schłodzona.
Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni z obu stron aż stanie się chrupiąca. Łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do każdego talerza z zupą tuż przed podaniem. Można ozdobić miętą. Smacznego!

Inspiracja przepisem z blogu Crust & Dust 

Komentarze

Prześlij komentarz