Fajna alternatywa dla
ziemniaków, szczególnie podana z dobrym sosikiem, w którym moskole można sobie
maczać :). Niestety nie jest to
danie na tzw. szybki obiadek. Tu trzeba sobie zarezerwować około 1,5 godziny
ale zapewniam, że warto.
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki + trochę do
podsypania
0,5 szklanki kefiru
200 g bryndzy
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka soli
Świeżę zioła: rozmaryn i
tymianek
Ziemniaki obrać, ugotować w
osolonej wodzie, przestudzić i przepuścić przez prasę. Wymieszać z mąką oraz
kefirem i szybko zagnieść ciasto. Blat podsypać mąką, z ciasta ulepić wałek i
pokroić na grube plastry (ok1,5-2 cm). Każdy lekko spłaszczyć i zrobić
niewielkie wgłębienie. Bryndze wymieszać ze śmietaną i nakładać na każdy placek
z ciasta. Podokładać gałązki ziół. Placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gotowe smakują zarówno na ciepło jak
i na zimno. Smacznego.
Dla mnie bomba mimo dłuższego czasu przygotowania :))
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty