"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Papryka faszerowana szpinakiem



dania z grilla
Piękne pożegnanie sezonu grillowego. Znudzona już wszelkim grillowanym mięsiwem, tegoroczny sezon zakończyliśmy czymś lżejszym. To także wersja mięsna ale inaczej podana, a przecież w kuchni chodzi właśnie o różnorodność.



Składniki (4 osoby)

4 czerwone papryki
500 g mrożonego szpinaku w liściach
300 g mięsa mielonego (ja preferuję drobiowe)
250 g pieczarek
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżeczki oregano
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
2 kulki mozarelli
2 łyżki startego sera parmezan


Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek poszatkować, podsmażyć na złoty kolor na dużej patelni, podać pokrojone w plasterki pieczarki a następnie mięso mielone. Drewnianą szpatułką mieszać podczas smażenia aby mięso się nie skawaliło tylko miało konsystencję małych grudek. Na koniec dołożyć szpinak i całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać oregano oraz gałkę muszkatołową. Dusić ok. 15 minut. Gotowe przełożyć do miski, dodać tarty parmezan oraz porwaną na kawałki mozarellę. Jeszcze raz doprawić do smaku. Umyte i osuszone papryki przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i lekko posolić. Do każdej połówki nakładać farsz. Ułożyć na tacy i piec na grillu aż papryka będzie miękka. Jeżeli pogoda nie sprzyja grillowaniu, papryki można upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń