Kaczka po pekińsku, czyli radość z jedzenia palcami

kuchnia chińska przepisy


Ostatnio o tym daniu słyszałam dosyć często, wątek pojawiał się w czytanej książce, oglądanym filmie a na koniec w rozmowie ze znajomymi. Musiałam wreszcie osobiście się przekonać „z czym to się je” :).
Inspiracji szukałam w książkach oraz przepastnym Internecie, na ulubionych stronach kulinarnych. Najbardziej do gustu przypadł mi przepis pochodzący z Kwestii smaku  , szczególnie, że kusił informacją iż to wersja łatwiejsza …
Moja opinia? Danie zasługuje na uznanie, bardzo smaczne – kubki smakowe zdecydowanie zaspokojone różnorodnością doznań, co najfajniejsze – danie je się po prostu palcami – tak najwygodniej a do tego najprzyjemniej. To prawdziwa rozkosz wziąć w rękę zawiniątko z pysznym farszem, lekko zamoczyć w sosie i pochłaniać małymi kęsami, w każdym odkrywając nieziemską przyjemność :) Prawdziwa uczta!
Gdzie w tym wszystkim podstęp? Danie wymaga niestety długich i wcale nie łatwych przygotowań – dla początkujących będzie to naprawdę ambitne zadanie :) . Ja, choć nagrodzona wspaniałym daniem oraz komplementami od męża, chyba szybko go nie powtórzę ... raczej wybiorę się do prawdziwej chińskiej restauracji by tam podelektować się tym niewątpliwym cudem kulinarnym :)

 

Składniki na 4 porcje:

Kaczka:
4 udka z kaczki
2 gałązki świeżego tymianku
3 rozgniecione ząbki czosnku, razem z łupinką
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren jałowca
250 ml białego wytrawnego wina

Naleśniki:
140 g mąki pszennej
125 ml bardzo gorącej wody
około 2 - 3 łyżeczki oleju sezamowego

Sos hoisin:
8 łyżek sosu sojowego
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
4 łyżeczki octu ryżowego
1 starty ząbek czosnku
4 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Surowe warzywa pokrojone w cienkie paseczki
1 por – tylko biała część
1 marchewka
1 ogórek bez części z nasionami

Kaczka: Udka umyć, oczyścić, natrzeć solą i ułożyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na kratce. Pod spód wstawić naczynie, do którego będzie skapywał wytopiony z kaczki tłuszcz. Piec 1 godzinę. Upieczone przełożyć do garnka dodać tymianek, rozgnieciony czosnek wraz z łupinkami oraz zmielone w moździerzu ziarenka pieprzu i jałowca. Całość zalać winem i dusić na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie mięso obrać z kości, przełożyć do miseczki i dodać połowę przygotowanego wcześniej sos hoi sin.

Sos: wszystkie składniki przełożyć do rondelka, podgrzewając na małym ogniu, mieszać aż połączą się w gładką masę.

Naleśniki:Mąkę przesiać do miski i zalać wrzącą wodą – wymieszać, przełożyć na blat i zagnieść elastyczne ciasto, jeśli zacznie przylegać do blatu, podsypać trochę mąką. Gotowe, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie, uformować z ciasta wałeczek i pokroić go na 20 części. Z każdego kawałka uformować krążek i jedną część, za pomocą pędzelka posmarować olejem sezamowym. Złączyć dwa krążki stroną z posmarowanym olejem i rozwałkować na cienkie placki o średnicy ok. 10-12  cm. W ten sposób przygotować pozostałe kawałki ciasta – łącznie będziemy mieli 10 podwójnych naleśników.Rozgrzać patelnię i obsmażyć z obu stron na złoty kolor – po usmażeniu – rozdzielić. Gotowe trzymać w cieple.



Wykończenie:
Na naleśnik nałożyć mięso z sosem, po kilka kawałków pociętych w paseczki warzyw i zwinąć. Podawać z pozostałym sosem, w którym maczamy każdy kęs tego niezwykłego dania. Smacznego.

 fot. KeKi (czyli małżonek :) )

Komentarze

Prześlij komentarz