Spaghetti bolognese


sos pomidorowy
Włoska kuchnia makaronem stoi, a spaghetti bolognese to jeden z jej najsłynniejszych klasyków. Aż sama się zdziwiłam, że nie było go do tej pory wśród moich przepisów… pora nadrobić zaległości. 
Moje rady:
- nie rób tego dania za często, istnieje ryzyko, że spowszednieje…. A to jest naprawdę wyjątkowe danie;
-poczuj klimat Włoch, otwórz butelkę włoskiego wytrawnego wina i delektując się jego smakiem, przygotuj potrawę;
-sekret tkwi w jego prostocie, im więcej składników i udziwnień, tym … mniej wyszukany smak.
Zatem do dzieła :)


Składniki (4 -5 dużych porcji)
1 opakowanie makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego z szynki)
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 duże pomidory malinowe
1 kartonik pomidorów krojonych z czosnkiem
1 butelka passaty (700 gram)
½ szklanki białego, wytrawnego wina
3 gałązki bazylii
4 łyżki świeżo tartego parmezanu
Sól pieprz, mielona papryka ostra i słodka

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Wstawić osoloną wodę na makaron – makaron gotować według przepisu na opakowaniu. Cebule i czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i czosnek, smażyć ok. 2-3 minut. Dodać mięso mielone i za pomocą drewnianej szpatułki rozdzielać kawałki mięsa tak aby były jak najmniejsze grudki. Smażyć ok. 5 minut. Dodać białe wino oraz pomidory (w każdej postaci) . Całość dusić na małym ogniu aż do ugotowania makaronu. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną papryką (ostrą i słodką). Na koniec dodać listki bazylii.
Na talerz nakładać makaron, polać sosem i posypać serem. Podawać z kieliszkiem białego, schłodzonego wina. Smacznego.



Komentarze

  1. Spaghetti Bolognese jest klasykiem wszędzie poza...Włochami. Włosi absolutnie nie jedzą makaronu spaghetti z sosem bolognese. W żadnej tamtejszej restauracji nie dostaniemy takiego "wynalazku" :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz