Sernik waniliowo-czekoladowy


sernik pieczony

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Spód:
50g mąki pszennej
50 g masła
½ szklanki cukru
1 jajko
50 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 laska wanilii (ziarenka)

Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego (u mnie marki Pilos)
250 g serka mascarpone
1 puszka (400 g ) mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 laska wanilii (ziarenka)
3 jajka
120 g czekolady deserowej
1 budyń waniliowy

Polewa:
1 kubeczek (200 g)  śmietany kwaśniej 30%
2 łyżki cukry pudru

Posypka: gorzka czekolada

Przed przystąpieniem do robienia sernika, wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową.

Ciasto:
Jajko ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz ziarenkami wanilii na puszysty kogel-mogel. Masło i pokruszoną czekoladę włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu – aż powstanie gęsty sos, zdjąć z ognia lekko przestudzić. Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z masą jajeczną i miksując wlać przestudzony sos czekoladowy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać czekoladową masę i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Wyjąć do przestudzenia a w  piekarniku zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

Masa serowa:
Wszystkie składniki oprócz czekolady dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników, jeśli będziecie robić to mikserek – to na jak najmniejszych obrotach i jak najkrócej. Chodzi o to żeby nie napowietrzać masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 1/3 masy serowej przełożyć do innego naczynia i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
Tortownicę z podpieczonym spodem owinąć dwukrotnie folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Do tak przygotowane tortownicy przelać białą masę, na nią nałożyć masę czekoladową. Tortownicę z sernikiem ustawić w większym naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy gorącą wodę, do wysokości ok. 2 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 70 minut.
Śmietanę dokładnie wymieszaną z cukrem pudrem, rozprowadzamy równomiernie po upieczonym serniku, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku a wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wierzch tartą, gorzką czekoladą. Smacznego.
  

Komentarze

  1. Dwa pyszne smaki w jednym :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik to prawdziwa poezja smaku. Pozdrawiam http://greckieskarby.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. witam! zrobiłam!:) ale zamiast polewy dalam śnieżną czapę ze smietany i mascarpone. Ciasto genialne!Jaki zapach przy pieczeniu, a jaki smak czekolady! poprostu super!!!! Baaardzo polecam ten przepis! pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia Niewyszukana12 października 2016 20:24

      ciesze się, że smakowało :) Pomysł ze śnieżna czapą super ;) sama przetestuję :)

      Usuń

Prześlij komentarz