"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kotlety rybne z tuńczyka


dania bezmięsne

 Proste i bardzo smaczne. Taka bezmięsna wersja mielonych. Przepis powstał jako połączenie kilku innych zasłyszanych lub przeczytanych w magazynach kulinarnych. Moja wersja jest lekka, jeśli chcecie przygotować je „na bogato” należy smażyć na tłuszczu opanierowane bułką tartą lub… pokruszonymi krakersami.


Składniki (2 porcje):
1puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie
12 krakersów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
5-6 zielonych oliwek
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka majonezu light

Krakersy pokruszyć jak najdrobniej, dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz posiekane: cebule, czosnek, oliwki i zieleninę. Wbić jajko, dodać majonez i musztardę i całość dokładnie wymieszać.  Wstawić do lodówki na 20 minut, żeby smaki dokładnie się połączyły, po czym uformować małe kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać w towarzystwie sałaty i świeżych warzyw. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tuńczyka:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja, warto zrobić test

    OdpowiedzUsuń